Prijavi se / Registruj se

Plastika i mikrotalasna – sve što treba da znate

Mikrotalasna pećnica je neizostavan deo modernih kuhinja, pružajući brzo i efikasno pripremanje hrane. Međutim, pitanja o bezbednosti plastike u vezi sa mikrotalasnom često postavljaju korisnici. Ovde ćemo razmotriti oznake na plastici za mikrotalasnu, znakove koji ukazuju na mikrotalasnu kompatibilnost, kao i prednosti korišćenja posuda od određenih vrsta plastike. 

Oznaka na plastici za mikrotalasnu 

Jedan od ključnih faktora za sigurno korišćenje plastike u mikrotalasnoj je pažljivo praćenje oznaka na samim posudama. Uobičajena oznaka je „Oznaka za recikliranje“ (Recycling Symbol), koja uključuje broj od 1 do 7 unutar trougla. Ovi brojevi pružaju informacije o vrsti plastike i njenoj mikrotalasnoj kompatibilnosti. 

Značenje brojeva u trouglu od 1 do 7: 

  1. Polietilen Tereftalat (PETE) – Oznaka #1: 

Ova vrsta plastike često se koristi za proizvodnju boca za napitke i ambalažu za hranu. Iako je obično mikrotalasno kompatibilna, treba izbegavati zagrevanje boca više puta, jer može doći do deformacije. 

  1. Visokoučvršćeni Polietilen (HDPE) – Oznaka #2: 

HDPE se često koristi za proizvodnju boksova za mleko, flaša za deterdžent, i drugih kontejnera. Ova plastika je sigurna za mikrotalasnu pećnicu. 

  1. Polivinil Hlorid (PVC) – Oznaka #3: 

Posude od PVC-a nisu preporučljive za mikrotalasnu, jer mogu otpustiti štetne hemikalije. Treba ih izbegavati prilikom korišćenja u ovoj vrsti pećnice. 

  1. Polietilen Niske Gustine (LDPE) – Oznaka #4: 

LDPE se često koristi za proizvodnju vreća za smeće, omotača hrane i drugih tankih plastičnih proizvoda. Ova plastika obično nije namenjena mikrotalasnoj pećnici. 

  1. Polipropilen (PP) – Oznaka #5: 

Posude označene sa #5, odnosno od polipropilena, smatraju se jednim od najbezbednijih izbora za mikrotalasnu. Otporne su na toplotu i nisu sklone otpuštanju štetnih supstanci. 

  1. Polistiren (PS) – Oznaka #6: 

Polistiren se često koristi za proizvodnju stiropora i ambalaže. Ova plastika nije preporučljiva za mikrotalasnu pećnicu jer može otpustiti supstance koje se smatraju štetnim. 

  1. Ostali Materijali – Oznaka #7: 

Oznaka #7 označava „ostale“ materijale koji ne spadaju u prethodne kategorije. Plastika ovog tipa može uključivati polikarbonat, koji sadrži bisfenol A (BPA) i obično se izbegava u kontaktu sa toplim namirnicama, uključujući mikrotalasnu pećnicu. 

Razumevanje brojeva za bezbednu upotrebu plastike u mikrotalasnoj 

Detaljno razumevanje brojeva unutar trougla na plastici omogućava korisnicima da pravilno izaberu posude koje su bezbedne za korišćenje u mikrotalasnoj pećnici. PERDOMO PLAST, sa pažljivim pridržavanjem standarda, nudi plastiku bezbednu za mikrotalasnu, osiguravajući sigurnost i kvalitet u svakodnevnom korišćenju. Kroz ovaj pristup, korisnici mogu uživati u svim prednostima mikrotalasne pećnice uz minimalne brige o bezbednosti plastike koju koriste. 

Znak za mikrotalasnu: šta tražiti? 

Znak koji ukazuje da je određena posuda mikrotalasno kompatibilna je često smešten unutar kvadrata ili kružnog simbola. Ovaj znak sugeriše da je plastika dizajnirana da izdrži zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici bez gubitka svojih svojstava. 

Posude za mikrotalasnu: pregled različitih plastičnih materijala 

  1. Polipropilen (Oznaka #5): odličan izbor za mikrotalasnu

Posude od polipropilena smatraju se jednim od najbezbednijih izbora za upotrebu u mikrotalasnoj. Ovaj materijal ne ispušta hemikalije u hranu tokom zagrevanja i izuzetno je otporan na toplotu. Oznaka #5 obično se javlja na proizvodima od polipropilena. 

  1. Polietilen (Oznaka #1): Bezbedan, ali sa ograničenjima 

Posude označene sa #1 (polietilen) su uglavnom bezbedne za mikrotalasnu. Međutim, treba izbegavati zagrevanje posuda koje su namenjene jednokratnoj upotrebi, jer se mogu deformisati i osloboditi hemikalije. 

  1. Polivinil Hlorid (Oznaka #3): izuzetak iz pravila 

Posude od polivinil hlorida (Oznaka #3) nisu preporučljive za mikrotalasnu. Ovaj materijal može otpustiti štetne hemikalije prilikom zagrevanja. 

Još jednom da rezimiramo šta može, a šta ne može u mikrotalasnu? 

Može: 

Posude označene sa #5 (polipropilen). 

Staklene posude bez metalnih ili dekorativnih elemenata. 

Keramičke posude sa oznakom da su mikrotalasno sigurne. 

Ne Može: 

Posude označene sa #3 (polivinil hlorid). 

Plastične posude namenjene za jednokratnu upotrebu. 

Posude sa metalnim ili dekorativnim elementima, osim ako su posebno označene kao mikrotalasno sigurne. 

Posude od polipropilenske plastike za mikrotalasnu su posebno popularne za upotrebu u mikrotalasnoj pećnici. Osim što su bezbedne, ove posude su izuzetno izdržljive, često se mogu koristiti u zamrzivaču, i lako se održavaju čistim.

Još objava

PERDOMO-PLAST-moderan-izgled-kutija-za-odlaganje
Blog

Inovativni dizajn plastičnih proizvoda

Inovativni dizajn plastičnih proizvoda – najnoviji trendovi i inovacije za kuhinju, baštu i domaćinstvo Plastični proizvodi su se tokom godina razvijali i transformisali, postajući ne